Старайтесь мінімізувати кількість майонезу у святковому меню. У майонезі, який ви купуєте в магазинах, часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому слід максимально обмежити його споживання, як і інших готових соусів, а краще – зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно (згідно з рекомендаціями здорового харчування МОЗ України). Але домашній майонез у класичному розумінні – теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто.

 

2019_01_04_01

 

Здоровий варіант – замінити майонез: сметаною (в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом), турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі – це вода, в якій варився турецький горох для хумусу.

- Старайтесь змінювати співвідношення компонентів на більш корисне: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію – це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.

У десертах теж оберіть більш здорову альтернативу: сирник, ягідне желе чи крема каталана (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші.

- Старайтесь максимально спрощувати своє меню: замість "шуби" – подайте окремо оселедці чи скумбрію, а замість  пюре або печені  – зелений горошок, який не треба ані чистити, ані різати – просто потушкуйте, чи печений гарбуз, що пасуватиме до всього жирного за столом, запечені чи потушковані селеру, моркву і пастернак – у них мало калорій, корисна клітковина і просте приготування.

- Вибирайте корисні способи готування. Наприклад, запікайте, а не смажте м’ясо, спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез; не відмовляйтесь від холодцю, бо він корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями (буряк з хроном). А от готові (не домашні) ковбаси, шинка – все процесоване м’ясо – їсти не варто.

Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій  все корисне з овочів не лише сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання.

- Запивайте їжу водою. Не алкоголем, не кавою і не солодкими газованими напоями! Лише вода або чай чи трав’яний чай допоможуть нам здобути потрібну рідину і не принесуть зайвого, наприклад, цукрів, або не викличуть передчасну евакуацію їжі зі шлунка.

- Якщо ви приймаєте будь-які медикаменти, максимально обмежте вживання спиртного. Поєднання лікарських препаратів і алкоголю може мати негативні наслідки.

- Обирайте правильні напої, серед яких не буде міцного спиртного. Такі напої є висококалорійними і розпалюють апетит. Крім того, від них швидше п’янієш і втрачаєш пильність, в тому числі і щодо кількості з’їденого. Але якщо ви вже випили кілька келихів міцного алкоголю, то вдаємося до дієвого методу порятунку – з’їжте дольку лимона. Лимонна кислота дозволяє швидко розщеплювати жири і буде інтенсивно виводити з організму токсини.

- Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.

- Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова їжа.

- Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Таке поєднання швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп’яніти. Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.

- Жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути – їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкогольних напоїв.

Будьте здорові і нехай свята пройдуть в приємній компанії та в чудовому настрої!

Обласний медичний центр

здоров’я та спортивної медицини